• Productieve weken

  16 september 2016

  Ik heb twee heerlijke beeldhouwweken achter de rug. De eerste met een groep mensen, het beeldhouwsymposium Sculpta 2016 bij de Kunstenaarswerkplaats in Arnhem Zuid. Daarna zette ik de vernieuwde inspiratie op mijn eigen werkplek in. Moe maar voldaan.

  Op Sculpta werkten ongeveer tien kunstenaars aan beelden in hout, metaal of steen, en aan installaties. Ik maakte er een grote vrouwfiguur in lange jurk uit een knotwilg die nog maar net gekapt was. Een worsteling om een gat dat in de rug ontstaan was (ik maak het heel/soms te dun) goed in te passen, maar zoals meestal gelukt. En vervolgens, in samenspraak met anderen, een prachtige plek gevonden om het beeld te plaatsen. Ze loopt, met wapperende jurk een schilderijlijst uit.

  Ze blijft nog even staan, in de Beeldentuin aldaar (NS Wandeling Park Lingezegen voert erlangs), maar ik overweeg haar later meeneem om de toegang naar mijn expositieplek bij Kunstmoment Diepenheim te markeren, vanaf 15 oktober. Ik denk dat ik een grote deur ga maken.

  Ook nog op Sculpta een beeld gemaakt met hout en ijzer, thuis afgemaakt, een grote olijfsculptuur die ik heb veranderd afgemaakt (foto volgt later) en nog een nieuwe sculptuur gemaakt. Volgende week al te zien bij de Kunstroute Culemborg, later bij de expositie van Vormgevers in hout.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 1007 keer bekeken

 • Culemborg

  31 augustus 2016

  In de maand september exposeer ik dicht bij huis, in Culemborg, drie keer zelfs. Op 17 en 18 september bij Anja Hakvoort, collega beeldhouwer in hout, die het tienjarig bestaan van haar bedrijf viert. Dat doet ze bij haar thuis, Beusichemsedijk 18, beide dagen van 12 – 17 uur. Ik plaats er twee installaties.

   

  Het daaropvolgende weekend exposeer ik op twee plekken. LekArt is een tweejaarlijks kunstfestival in Culemborg, dat dit jaar gehouden wordt in de ecologische woonwijk EVA-Lanxmeer. Het thema is 'Gedeelde grond. Waar trek jij de grens?” De bewoners uit de wijk delen letterlijk hun grond met kunstenaars en bezoekers doordat zij hun huizen, tuinen en hoven openstellen. De kunstroute start bij de Gelderland-fabriek naast het station, 23 t/m 25 september van 11 tot 17 uur. Ik ga een installatie te maken in de appelboomgaard, in drie appelbomen, met de titel 'Verbinding'.

   

  Zelf ben ik waarschijnlijk meer te vinden bij de Kunstroute Culemborg die gelijktijdig in het centrum gehouden wordt. Ik exposeer mijn houtsculpturen bij herenmodezaak Marc Culemborg aan de Binnenpoort 10.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 1018 keer bekeken

 • Vervreemdend

  19 augustus 2016

  Op 28 juni bezocht ik de Pastorietuin in het Brabantse Heeze. Ik kwam de tuin bekijken omdat ik er vanaf 21 augustus meedoe aan een expositie met de titel 'Vervreemdend'. En vervreemdend was het; een week eerder raasde een storm door Heeze. In het hele dorp, ook in de Pastorietuin, was schade; afgebroken takken, omgewaaide en zelfs afgeknapte bomen. Ik zag er echter ook een kans in nam enkele stukken hout mee.

   

  Nu, twee maanden later, zijn een aantal stukken te zien in de tuin. Als beelden in wording, want normaal gesproken laat ik hout veel langer drogen. Ik kan ze over een aantal maanden pas afmaken. Eén van de stukken is met name interessant, er bleek een metalen (granaat?)scherf in te zitten. Ik maakte er een liggend torso van, de scherf er nog in.

  Overigens omvat de hele expositie veel meer dan deze paar beelden in wording. Het is een intrigerende combinatie van werk van Bert Sterk, Tom Smetsers en mij. Intrigerend mede omdat er overlap zit in de materialen die we gebruiken. Tom gebruikt soms glas in zijn beelden van cortenstaal, Berts primaire materiaal is glas, maar hij combineert met staal en hout, vooral in de sokkels. En ik geef er een andere twist aan door een drietal installaties.

   

  De expositie is te bezoeken tijdens de zogenaamde Brabantse dag, van 21 t/m 28 augustus. Op 21 augustus, van 13 tot 14 uur, zijn de kunstenaars aanwezig. Volg de link voor meer informatie.

   

  Lees meer >> | 2 Reacties | Reageer | 1190 keer bekeken

 • Dwarrelende takken - het resultaat

  18 mei 2016

  Het maken van de installatie 'dwarrelende takken' was een uitdaging, maar het resultaat de moeite waar. Bekijk hier het filmpje. Later vogt nog een filmpje over 'the making of' deze installatie.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 944 keer bekeken

 • Dwarrelende takken

  11 mei 2016

  Ik had het wel een beetje gehad met mijn 'dwarrelende takken', mijn eerste buiteninstallatie. Maar toen ik die boom boven die vijver bij Lonneker had gezien kon ik het niet meer loslaten; op die plek kan ik me niets mooiers voorstellen. Zaterdag gaat het gebeuren.

  Ik probeerde de installatie uit in het Overbosch en maakte hem toen voor Landart Diessen. 'Takkengordijn' heette het toen nog, een speelse markering van de grens tussen natuur en cultuur. Bij Kasteel Aerwinkel maakte ik hem al deels over het water, met hulp van een boomverzorger die met touwen de boom in klom. Dat wilde ik ook, dus volgde ik een boomklimcursus. Voor Kunst in Duin 2014, bij Kasteel Keukenhof, paste ik die kennis toe door de installatie aan hoge takken van een grote beuk te maken. Judith de Haas reikte de naam 'dwarrelende takken' aan. Een mooie afsluiting vond ik toen.

  Tot ik de route verkende van KunstenLandschap Lonneker en bij de vijver aankwam. Een mooie vijver, een grote beuk met een mooie tak boven het water. De organisatie wilde graag dat ik een installatie boven het water zou maken, ik ook, en dacht er over een serie vissen op te hangen. Maar toen ik nog eens keek zag ik toch weer dwarrelende takken voor me. Ik voorzag nogal wat praktische problemen, maar heb het toegezegd. Dus zocht ik takken, zaagde ze in stukken en knoopte alvast een deel aan touwen. Zaterdag ga ik de uitdaging aan. Een ladder, een bootje, klimuitrusting, een vrijwilliger, zwembroek? Het idee hoe ik het aan kan pakken begint te rijpen, maar ik moet nog zien wat voor (klim)mogelijkheden de boom biedt. Geen probleem. Als het zaterdag niet lukt ga ik zondag verder. Dan doe ik ineens aan performance-kunst in plaats van installatiekunst.

  Kom jij kijken wat het is geworden?

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 1126 keer bekeken

 • Installaties

  28 april 2016

  Installaties, voor mij lange tijd een onduidelijke kunstvorm. Maar intrigerend. Volgens wikipedia:“Een installatie als kunstwerk is een ruimtelijk beeld bestaande uit heterogene (afzonderlijke) elementen, door een beeldend kunstenaar opgebouwd, uitgestald of opgehangen op een speciaal daarvoor uitgekozen locatie”.

   

  Mijn eerste maakt ik voor een wedstrijd waterkunst; een school visjes, speels hangend aan nylondraadjes. Hangende installaties intrigeren me vaak het meest, het luchtige, het speelse. Ook om te maken. Na de visjes installaties buiten; dwarrelende takken, vliegende wortelstukken. Binnen vleugeltjes van houtfineer of van conservenblikken, een opstelling met figuren, projectie en schaduwen. Ik vind het uitdagend.

   

  Maar dit jaar wilde ik me concentreren op m'n sculpturen; nieuwe werken, goede plekken om te exposeren, prioriteiten stellen en focussen. Maar ja, als kansen zich aanbieden kan ik het niet laten. Dus hang ik binnenkort slingerapen op boven het water in Balk, klim ik een boom boven het water in bij Lonneker en zet ik daar ook een serie billen in het veld. De Wandelaar gaat weer onderweg, en er komen nieuwe aanvragen binnen. Ik sla ze niet af, kijk welke ik kan doen. Maar tussendoor toch ook nog hakken, raspen, schuren, beelden exposeren en galeries zoeken. Afwisseling, ik houd er van.

   

   

  'gaand', een installatie in wording voor KunstenLandschap Lonneker, 15 en 16 mei 2016

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 1113 keer bekeken

 • Barbara Hepworth

  25 april 2016

  Onlangs bezocht ik de expositie van het werk van de Engelse beeldhouwster Barbara Hepworth in het Museum Kröller Muller. Haar bonzen beelden heb ik eerder gezien, maar haar eerdere beelden van hout vind ik veel spannender. Meest forse sculpturen, opengewerkt, van buiten hout en van binnen witgeverfd, soms met draden. Een mooi spel van ruimte en licht.

  Over het beeldhouwen in hout of steen zegt Hepworth: Bij hakken en snijden moet je voordat je begint een helder idee voor ogen staan en daar moet je het hele werkproces aan vasthouden.

  Dat herken ik dus niet, ik werk intuïtief, zonder plan, het (precieze) eindresultaat is voor mij ook een verrassing. Ik had verwacht dat haar werken ook zo zouden zijn ontstaan. Ik zou het zo niet kunnen bedenken, ontwerpen, uitvoeren. Zou ik dat dan toch nog moeten leren?

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 1027 keer bekeken

 • Interview

  17 maart 2016

  Afgelopen zomer exposeerde ik bij het atelier van Gerri Grijsen in Winterswijk. Ook was ik daar aan het werk, aan het hakken, tijdens het evenement de KunstOer. Vanuit de organisatie kwam er iemand met een camera langs die mij interviewde. Onaangekondigd, onvoorbereid. Gisteren kreeg ik het filmpje binnen. Heel veel 'eh', zoals ik ken van mezelf. Maar ja, het verhaal klopt wel, dus toch maar delen dat filmpje.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 1179 keer bekeken

 • Achterhoeker

  11 maart 2016

  Gisteren liep ik in Haarlem een galerie binnen. Om te kijken, maar vooral om, niet te opdringerig, een plekje te vinden voor mijn beelden. “U komt uit het oosten van het land?” was zo ongeveer de eerste vraag. En later, toen ze mijn achternaam zag “Ja, dat is wel een naam uit het oosten, toch?”. Niet dus. In de Achterhoek werd Ensing vaak als Ensink geschreven. Mijn familiewortels liggen noordelijker, in Drenthe. Ik ben al ruim 36 jaar uit de Achterhoek weg, maar nog is het te horen. Ik vind het niet erg, wel leuk.

   

  En vooral dit voorjaar klopt het ook wel. Onlangs verscheen het boekje 'Steengruis, Houtsnipper en glassplinters. Een portret van 22 kunstenaars uit de Achterhoek en Twente'. Dankzij de flexibiliteit van de makers staat mijn portret er ook in. En eigenlijk klopt het ook wel. Ik doe weer mee aan de Kunstroute Lochem (Pasen), de Kunstwandelroute Zeddam (Pinksteren) en Kunstenlandschap Lonneker (ook Pinksteren). Dat ik ook exposeer in Duitsland, India, Zuid-Korea en Limburg doet even niet ter zake. Dit (voor)jaar ben ik een kunstenaar uit de Achterhoek.

   

  Klik door om het portret te lezen. Het boekje is bij mij te koop voor € 10.


   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 1040 keer bekeken

 • Exposities

  5 maart 2012

  Ik houd al lange tijd dit blog niet bij. Bij het tablad 'Exposities' kun je zien waar ik exposeer. Kijk vanaf nu dus daar. En eenmalig weer hier.

  Afgelopen week heb ik twee exposities ingericht in Drenthe. Eén samen met De Wandelaar en Marion Steur in het Bezoekerscentrum Dwingelderveld van Natuurmonumenten in Ruinen. Te bezoeken tot en met eind juni. Eén in Galerie Huis ter Heide. Te bezoeken tot en met 29 april.

  Lees meer >> | 1 Reactie | Reageer | 1840 keer bekeken

 • Meer blogs >>